Espressa se od klasických kávovarů liší zejména způsobem přípravy kávy. Základem výroby espressa je proces přepaření namleté kávy vodou o teplotě 90°C při tlaku 10-15 bar po dobu cca 30 sekund. Výsledkem je pak káva, které se pyšní maximem chuti a vůně. Pomocí espressa lze takto připravit pravé italské espresso, cappuccino s bohatou mléčnou pěnou a další kávové speciality.
Mezi hlavní kritéria, která je nutné při výběru hodného espressa zohlednit, patří například objem přístroje, vzhled, materiál a funkční vybavenost espressa. Tím nejdůležitějším je však typ espressa - automatické, pákové či na kapsle. Jednotlivé typy se od sebe liší zejména úrovní složitostí přípravy kávy.
Espressa na kapsle
Espressa na kapsle se vyznačují skvělým designem. Jsou ideální pro ty, kteří si s přípravou kávy nechtějí lámat hlavu a chtějí v co nejkratší době získat jeden z celé řady lahodných nápojů. Postup přípravy kávy je snadný - stačí nalít vodu do nádržky, vložit kapsli a stisknout tlačítko nebo otočit kolečkem. Kapsle lze obvykle zakoupit všude tam, kde se prodávají přístroje. Jedinou vyjímkou jsou kapsle Nespressa - zde jsou náplně dostupné pouze skrze infolinku této značky. Cenové rozpětí espress na kapsle je od 1 tisíce (Bosch TAS 2005 EE) do 8 tisíc (Nespresso DeLonghi Lattissima).
Páková espressa
Oproti kapslovým přístrojům tyto pákové počítají s vaší spoluprací. Jsou proto určeny pro milovníky kávy, kteří znají zákonitosti její přípravy a rádi se na celém procesu od zrnka až po hotový šálek podílí. Součástí přípravy kávy se tak stává například její mletí, přesypávání, upěchovávání, paření či časové nastavení průtoku vody. Oproti automatickým espressům se liší zejména pákovým dávkovačem, který u automatických přístrojů nenaleznete. Cenové rozpětí pákových espressovačů je od 1 tisíce (De'Longhi EC 7) až do 22 tisíc (KitchenAid 5KPES1000EOB Artisan).
Automatická espressa
Kuchyňské espresoovače pro ty velké milovníky kávy. Tak lze charakterizovat automatické presovače. Podobně jako u kapslových přístrojů poskytují tyto automatické dostatečný uživatelský komfort při přípravě kávy. Příprava je omezena na vložení ingrediencí a stisk jednoho tlačítka. Jejich výhodou je však použití zrnkové kávy, kterou za vás espressovač namele pro každý šálek zvlášť, čímž získáte kávu nejvyšší kvality s intenzivní chutí a neodolatelným aroma. Cenové rozpětí automatických espressovačů je od 6 tisíc (Saeco HD 8743/19 Xsmall) do 40 tisíc (Saeco HD 8954/09 Xelsis).